2015. május 17., vasárnap

A kis fürdő

Nagy szerencsénkre úgy alakult, hogy a Házban két fürdőszoba is lesz. Ez nem nagyzolás, amellett, hogy 4 embernek már igen praktikus így - pláne a reggeli készülődés és az esti fürdés során - igazából adta is magát a dolog. Volt ugyanis eleve egy kisebb fürdőszoba, ami négyünknek ugyan nem lett volna elég hosszútávon, de egyrészt itt ugye már minden adott és kiépített volt, így sajnáltuk csak úgy megszüntetni, másrészt őszintén szólva, a helyével se nagyon tudtunk volna érdemben mit kezdeni. Így hát maradt a kisfürdő, és terveztünk mellé egy nagyobbacskát is, így a kettő együtt minden igényt kielégít. Ráadásul két eltérő stílus és eltérő funkció valósul majd meg bennük, így tervezni is öröm őket. :)

A kisfürdő igazából a master bathroom funkciót látja majd el, eredetileg úgy is terveztük, hogy közvetlenül a felnőtt hálóhoz csatlakozik majd. De ez persze sajnos menet közben többször átalakult, így végül hellyel-közel minden az eredeti helyén maradt benne (csak 20-30 cm-vel került arrébb a bejárata) és közvetlenül a két hálószoba mellett, a nappaliból nyílik majd. Persze minden részletében megújult, a falai nagy része kicserélve, új alapot, új víz- és szennyvízrendszert kapott, új fűtésrendszerrel, új betonozással, új burkolatokkal és szaniterekkel és persze új nyílászárókkal. Az egyetlen, amihez nem nyúltunk a bojler, ez marad az eredeti helyén, csak beépítve és ez biztosítja majd a meleg víz  egy részét. (A másik, nagyobbik felét a kandallónk állítja elő fűtésszezonban).

De lássuk a részleteket. Eredetileg fürdőkád volt benne, de mivel régi álmunk egy szép, nagy kétszemélyes sarokkád, amit ide sehogyan sem lehetett volna bepasszírozni (és nem is lett volna érdemes), ezért az a nagyobbik fürdőbe kerül majd, ide pedig egy kétszemélyes, épített zuhanykabint készítünk, paddal és masszás-zuhannyal. Mellette egy nagy beépített szekrényben a bojler szépen és esztétikusan megbújik majd a tisztítószerekkel és nagyobb eszközökkel, mint a partvis, felmosó és társai. Előtte egy Wc és a sarokban egy mosdószekrény, gyönyörű, szögletes, ráépített mosdóval. Hatalmas síktükör tágítja majd a teret és az üres falon egy törölközőszárítós állóradiátor melegíti majd. PÁr ötletes és esztétikus polc, és már kész is tökéletes fürdőszoba.

Tehát az elrendezés valami ilyesmi lesz:

A stílus már egész jól összeállt a fejemben, de a színek tekintetében még egy kicsit vacillálok. Abban biztos vagyok, hogy a fókuszpont az épített zuhany lesz, méghozzá oly módon, hogy egy élénk, különleges csempeburkolatot kap majd, ami csak a zuhanybelsőben jelenik meg kb. 180-200 cm magasságig (ez attól is függ, marad-e a régi ablak, illetve ha cseréljük- ami több, mint valószínű - akkor hova esik majd az új ablak). Erre az egyik verzió ez a kékes-türkizes- tengerzöldes metrócsempe vonal:




Esetleg apró üvegmozaik:
És ez végül díszítésként körbefut majd a mosdó és a wc körül egy vékony csíkban. Valahogy így, ilyen magasságban:
Ezt leszámítva azonban maradnak a semleges színek. Sőt, részemről igazából ennyi csempe elég is lenne, de mivel férjuram nem tud elszakadni a "fürdőbe csempe kell és kész" dogmától, így kompromisszumos megoldásként beleegyeztem, hogy ez alatt a díszcsík alatt valami nagyon egyszerű, fehér - szigorúan nagy méretű - csempe is körbefut majd, hozzá illő, szintén világos és nagy taposóval a zuhany külső szegélyén, valamint a Wc és a mosdó mögötti falsarokban. A többi falfelület -beleértve a mosdóval szemközti teljes falat - viszont csak festve lesz, ebben a verzióban szintén fehérre.

A másik ötletem, ami inkább csak amolyan berögzülés talán a 3d terveknek köszönhetően, az egy sötét-méregzöldes vonal. Tudom, hogy kis térben ez nem túl optimális, de ha megtalálom a megfelelő csempét, ami a fejemben él, azzal nagyon frankó kis dizájnt lehetne kialakítani. Valami ilyesmi szín és stílusban, csak sötétbarna (talán dió) bútorokkal:
Ebben az esetben természetesen a zuhanybelső lenne világos, mondjuk valami drapp vagy homokszín laposan rakott, hosszú csempékkel, mint az alábbi képeken. Ráadásul a zuhanyzóba is pont ilyen épített padot képzeltem. És a zuhanyajtó és üvegfala is valami ilyesmi lesz (vagy a teli, vagy a félfal -attól függ, milyet kapunk...).
Másik nagy álmom, ami szintén jobban illik ebbe a második verzióba, az a kavicsokkal kirakott zuhanypadló:
Ami praktikussági és higiéniai szempontból nagy eséllyel egy kivehető kavicsszőnyeg lesz, csak még ki kell találnom, hogyan lehet a legoptimálisabban elkészíteni:
A harmadik és leginkább kivitelezhető variáció, ha a fülkét rakjuk ki valamilyen mozaik szerű csempével és mellette marad a natúr csempe az egész fürdőben, hogy az összhatás légies és világos maradjon. Ám sajnos a mozaik csempe már nem divat, ilyesmit többnyire díszcsíkban vagy csempében, darabra lehet kapni, ami egy egész zuhanykabin kiburkolására borzasztóan drága megoldás lenne. Ám hosszas keresgélésre találtam egy mozaik-szerű nm-re kapható burkolatot a Zalakerámiánál, ami tetszik is, megfizethető is és még az egész otthonunk hangulatába is jól illeszkedik. Ez az ERAMOSA.
A zuhany belsejére ezt a mozaik szerű csempét képzeltem:
Azt még nem tudom, hogy vízszintes vagy függőleges állásban, bár inkább az első felé hajlok, annál is inkább, mert a díszcsíkja, amit a mosdó köré szánok vízszintesen sokkal jobban mutat. A két szín között nem csak az árnyalat különbözik: a jobb oldali tisztán fa mintázatú, ezért szolidabb, míg a balban márvány és egyéb felületek is vannak, ezért jóval "mozaikosabb" az én olvasatomban. Persze meg kell majd nézni élőben, melyik, mit mutat, ezért is szerepel itt mindkettő. Ha kiválasztottuk, akkor dől el, hogy a két-két világos és sötét árnyalat közül melyik 1-1- kerül a többi részre:
 
De persze ezt is majd a "személyes találkozásnál tudom kisakkozni, egymás mellé illesztve a csempéket, amikor látom, hogy együtt mit adnak. Világos, meleg összhatást keresek, de nem szeretném azt sem, hogy túl visszafogott legyen, vagyis nagyon vékony mezsgyén kell megtalálni az egészséges egyensúlyt. S végül hozzá a megfelelő padlót:
Ez egyébként mivel nagyon tetszik formára, színre és méretre, még esélyes a nagyfürdőbe is, ha az oda kiválasztott csempével nem vesznek össze. (Igen, ezt is csak élőben tudom eldönteni és tudom, imádni fognak a boltban és kicsit sem néznek majd idiótának...:D)
Szóval egyenlőre ez a 3. verzió tűnik kivitelezhetőnek és véglegesnek, de ehhez persze a kavicspadló sehogy sem illik...így az nagy eséllyel megy a kerti zuhanyba :D

A zuhanyfülke jobb oldalán lesz a zuhanypanel, így balra szeretnék egy ilyen beépített polcot:
Ez valahogy az uramat sehogy sem hozza lázba - talán mert csak újabb macerát lát benne, de mivel ez a fal úgyis építve lesz, valahogy csak kibulizom, hogy így legyen, megúszva ezzel a béna és gagyi zuhanypolcok használatát, amiktől higiéniai és esztétikai szempontból egyaránt irtózom... Persze nálunk pont fordított lesz a design: a polcon kivül mozaik, belül teli csempe.

A sarokba valami ilyesmi, zárt mosdószekrényt képzeltem el, ez megy mindegyik stílushoz, csak jóval nagyobb tükörrel fölötte. Hozzá pedig ilyen tárolókkal a wc fölötti hely kihasználásához:
De ezek is tetszenek:
 
Ám ideiglenesen nagy valószínűséggel mindössze ennyi lesz a mosdószekrényünk:
És persze a mosdó melletti fal sem lehet üres, ide kerülnek a hasznos és dizájnos tárolók, az arcápoláshoz, sminkeléshez (mivel erre a másik fürdőben nem igazán lesz lehetőség -mondjuk azt úgyis inkább családi fürdőnek szánom, míg ezt inkább a saját kis privát kuckómnak):
A törölközők pedig mehetnek az ajtóra, helytakarékossági okokból, esetleg erre a dizájnos törölközőtartóra:
 A gyerekek pedig esetleg kapnak egy ilyen kihúzható fordított fiókot fellépőnek:
És persze a tükör, minél nagyobb, annál jobb és hozzá ez a természetes keret, mondhatni tökéletes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése